Diamanten

Carat:
Het gewicht van een diamant drukken we uit in karaat. 1 karaat is 0,2 gram. Een karaat wordt verdeeld in ‘100 punten’. Een diamant met een gewicht van bijvoorbeeld 0.50 karaat noemen we ook wel een ’50-punter’. Grote diamanten zijn zeldzamer dan kleine en de waarde van een diamant neemt exponentieel toe met het gewicht. Een 2 karaat diamant is dan ook altijd meer waard dan twee diamanten van 1 karaat van dezelfde kwaliteit.

Cut:
Wij werken vooral met perfect cut diamanten, zodat gewicht en maat altijd dezelfde zijn. En met voorkeur voor fine make maaksel om de meeste briljantie en vuur in een diamant te kunnen laten zien en daarmee een sieraad intens te laten schitteren.

De karaat van de diamanten en het slijpen

Andere slijpvormen zijn princess, oval, cushion, marquise, heart, pear, emerald en radiant.

De natuur bepaalt de helderheid en kleur, maar de keus voor een perfect geslepen diamant kunnen wij zelf maken! De cut is in handen van meesterslijpers die ruwe diamanten slijpen, waar met de precisie en nauwkeurigheid de schittering worden bepaald. Er zijn verschillende slijpvormen. De ronde is het meest populair. Heeft 57 facetten en zorgt bij diamant voor de optimale schittering en vuur.

Clarity: Tijdens het ontstaan van de diamant worden insluitsles ingesloten in het kristal. De soort, positie, kleur en hoeveelheid van deze onzuiverheden bepalen de zuiverheid van een diamant:

  • IF (internally flawless): Loepzuivere diamanten. Geen interne of externe imperfecties. Erg zeldzaam.
  • VVS (very very slight inclusions): Minieme hoeveelheid imperfecties, zeer moeilijk waarneembaar voor een expert onder een loep met vergrotingsfactor 10. Uitstekende kwaliteit.
  • VS (very slight inclusions): Minieme hoeveelheid interne en/of externe imperfecties enkel met moeite waarneembaar onder een loep met vergrotingsfactor 10. Zeer goede kwaliteit.
  • SI: (Slight inclusions): Kleine hoeveelheid imperfecties, makkelijker waarneembaar onder een loep met vergrotingsfactor 10. Goede kwaliteit.
  • I: (included) Imperfecties zijn zeer duidelijk waarneembar met de loep en zelfs zichtbaar met het blote oog.
  • Jardin d’interieur: Diamanten met hele duidelijke insluitsels, vaak zelfs makkelijk waarneembare en natuurlijke imperfecties, kunnen de diamant heel aantrekkelijk maken. Wij zien hier ook mooie edelstenen in. Vaak bijzonder van glans, kleur en schittering. Uniek!
  • Want met elk insluitsel, klein of groot leg je de identiteit van de steen vast. De vingerafdruk van de diamant, welke ook wordt weergegeven op een officieel certificaat bij hogere kwaliteit stenen.
    Overzicht van zuiverheid van de diamanten

Color: Diamanten zijn er in diverse kleuren. De meest gangbare categorie is ‘wit’ of ‘kleurloos’. De kleuren duiden we aan met letters, van D tot Z. De zeldzaamste en meest waardevolle kleur is D (absoluut kleurloos), de minst waardevolle kleur wit is Z (lichtgelig/lichtbruinig). Naast kleurloze diamanten zijn er ook fancy colored diamonds in alle kleuren van de regenboog. Deze natuurlijk gekleurde diamanten zijn uiterst zeldzaam en de laatste jaren zeer gewild en kostbaar.

Kleurtabel van diamanten